Przyjemne gotowanie

Jak wszystkim wiadomo potrzeba jedzenia jest oczywistą koniecznością, ale umiejętność gotowania już nie. Jednak jest to niewątpliwie przydatna sztuka. Jednak przecież nie każdy rodzi się z tym samym talentem!
Gastronomia to ogromny rynek, trudno sobie wyobrazić świat bez restauracji, knajp, barów czy nawet budek z fast-foodami. Wiadomo więc każdemu kto jest najlepszym kucharzem w danej okolicy, gdzie serwują najlepszą pizzę, gdzie jest najtaniej, a w którym lokalu karta menu to tylko przerost formy nad treścią. Otóż jesteśmy świadomi zapewne, że to opinie negatywne jak i pozytywne pomimo znacznego wkładu potencjału ludzkiego kształtują także inne czynniki. Jednym z takich czynników jest sprzęt gastronomiczny. Bowiem wyposażenie gastronomii jest także jednym z kluczowych elementów osiągnięcia sukcesu na tym rynku. Zwykły zjadacz chleba – jak przyjęło się mówić, ma w domu lodówkę, zamrażarkę, piekarnik, kuchenkę czy piec kuchenny, a coraz rzadziej spotykane by ktoś nie miał w domu zmywarki. W większości gospodarstw domowych, jeżeli nie we wszystkich, takie urządzenia jak mikser, blender, sokownik, jak i okapy z wentylatorami są używane na porządku dziennym. Nieco rzadziej choć także popularne – tostery, gofrownice, mikrofale, różnego rodzaju termosy oraz ekspresy do kawy. Wydaje się tego dosyć dużo, a jednak jeżeli chodzi o lokale, w których urządzane są większe imprezy niż przyjęcie urodzinowe cioci Zosi, gdzie w jednej kuchni przygotowuje się danie na 20 osób – słowo ”dużo” nabiera innego znaczenia. Kto pracował na zapleczu kuchennym luksusowych hoteli ten wie, że oprócz tych podstawowych narzędzi można odkryć dużo ciekawsze. Po tej stronie chłodziarki do wina czy podgrzewane szuflady to nic nadzwyczajnego. Jaki sprzęt gastronomiczny możemy również tam znaleźć ? Przede wszystkim obieraczki ! Obieraczki dosłownie do wszystkiego, zaczynając na ziemniakach (jak i pozostałych warzyw), a kończąc na bananach. Wielkie zamrażarki, piece do pizzy, myjki jaj, płyty indukcyjne, frytkownice, kostkarki do lodu, wszelkie tego typu pomoce są wykorzystywane by przyspieszyć i ułatwić gotowanie profesjonalistą.
Jednak nie powinniśmy czuć się gorzej, bo świat nas rozpieszcza i my również możemy przyspieszyć swoją prace w kuchni czy umilić co poniektórym tą czynność, która jest w ich odczuciu koszmarem. Jeżeli i ty masz problem warto pomyśleć nad zakupem, któregoś ze sprzętu gastronomicznego, gdyż niekoniecznie są one przeznaczone tylko dla fachowców.

Reklama: globalcatering.pl

VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z 0 głosów)